Starten met WHAOW!
Hoe sluit ik een overlijdensrisicoverzekering af

Het afsluiten van een overlijdens­risico­verzekering (ORV) doe je snel en eenvoudig. In 4 stappen. 

Stap 1: Bereken je premie

Kies de opties voor een ORV die bij jou past. Denk aan het verzekerde bedrag, het soort ORV, de looptijd, wel/geen partner meeverzekeren. We berekenen dan direct je premie. Je kunt daarbij kiezen voor een vaste premie of variabele.

Stap 2: Vul je gegevens in

Het aanvragen van een offerte begint met het invullen van je persoonlijke gegevens, zoals naam, adres en woonplaats. Voor het afronden van je aanvraag zijn nog wat verdere gegevens nodig.

Stap 3: Rond je aanvraag af

Omdat je de aanvraag zelf doet (zonder adviseur) zijn we wettelijik verplicht je om wat nadere informatie te vragen, o.a. of je al een ORV hebt of hebt gehad. Hierna is je aanvraag klaar en start direct een voorlopige ongevallen­dekking - deze is drie maanden geldig, zolang we je aanvraag in behandeling hebben.

Stap 4: Vul de gezondheidsverklaring in

Na het indienen ontvang je per e-mail een aanvraag­bevestiging. Ook ontvangt de verzekerde de inloggegeven voor het invullen van de gezondheids­verklaring. Zodra die digitale gezondheids­verklaring volledig is ingevuld en ingediend nemen we je aanvraag in behandeling.

Doelgroep­omschrijving

Doelgroep voor de Whoaw! ORV zijn particulieren tussen 18 en 65 jaar met een woonadres in Nederland, die het financiële risico van overlijden voor hun nabestaanden willen afdekken. Dit kan gekoppeld zijn aan een hypotheek, hoewel dat niet noodzakelijk is.

Deze verzekering is niet bedoeld voor particulieren die een financieel risico willen afdekken boven de gemaximeerde bedragen per leeftijdscategorie (zie onderstaande staffel) en kan niet worden afgesloten voor zakelijk gebruik door een B.V. of N.V.

Product­varianten

De uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het:

 • Opvangen van verlies van inkomen
 • Voortzetten van een bedrijf waarvan je (mede-)eigenaar bent
 • Aflossen van een persoonlijke lening
 • Aflossen van een hypotheek (indien de verzekering is gekoppeld aan een hypotheek)

Looptijd en verzekerd bedrag

Bij de Whoaw! ORV bepaal je zelf de looptijd van de verzekering en het verzekerde bedrag. Het maximale verzekerde bedrag is afhankelijk van je leeftijd bij aanvang:

 • leeftijd 18 tot en met 50 jaar, maximaal te verzekeren bedrag: €500.000,-
 • leeftijd 51 tot en met 60 jaar, maximaal te verzekeren bedrag: €300.000,-
 • Leeftijd 61 tot en met 65 jaar, maximaal te verzekeren bedrag: €75.000,-

Ook bepaal je zelf of het verzekerde bedrag tijdens de looptijd gelijk blijft of daalt. Je kiest daarbij uit drie opties (klik open voor meer info):

Gelijkblijvende ORV

De gelijkblijvende risicoverzekering is vooral geschikt om risico’s af te dekken die een langere periode op hetzelfde niveau blijven. Denk bijvoorbeeld aan een gelijkblijvende hypotheekschuld. De WHOAW ORV keert na overlijden een verzekerd bedrag uit dat tijdens de totale looptijd van de verzekering gelijk blijft.

Annuïtair dalende ORV

De annuïtair dalende risicoverzekering is vooral geschikt om te koppelen aan een annuïtair dalende hypotheek. In geval van overlijden kunt u met deze overlijdens­risicoverzekering uw hypotheek (grotendeels) aflossen. De daling van uw verzekerd kapitaal is dan afhankelijk van de rente voor uw hypotheek en sluit aan op de daling van de hypotheekschuld. In de eerste jaren van de verzekering daalt het verzekerd bedrag nauwelijks. Aan het einde van de looptijd gaat dit sneller. Uw hypotheekschuld daalt dan namelijk ook sneller.

Lineair dalende ORV

De dekking van een lineair dalende risicoverzekering neemt elk jaar met eenzelfde bedrag af. Je kiest hiervoor als je ervan uit gaat dat nabestaanden, bij een vroegtijdig overlijden, meer financiële steun nodig hebben dan later. Dit speelt bijvoorbeeld als er jonge kinderen zijn of bij het afsluiten van een lineaire hypotheek, waarvan de lasten aanvankelijk hoger zijn.

De medische acceptatie

Voor het afsluiten van de verzekering is het belangrijk dat wij inzicht krijgen in je huidige gezondheidssituatie.  Daarom vragen wij je hierover een verklaring in te vullen. Zijn er geen bijzonderheden, dan accepteren wij je zonder verder onderzoek. Soms laten wij een medisch adviseur je gezondheidssituatie beoordelen. Die adviseert ons vervolgens over de vraag of wij je kunnen accepteren en zo ja, onder welke voorwaarden. Op www.verzekeraars.nl/gezondheidsverklaring vind je hierover alle informatie. Of check de brochure “Hoe werkt dat eigenlijk met de gezondheidsverklaring?”.

Nazorg

Whaow! is wettelijk verplicht om nazorg te verlenen. Dit betekent dat wij je informeren over:

 • Nieuwe wetgeving en de invloed daarvan op de WHAOW! ORV
 • Relevante wijzigingen die in het product plaatsvinden nadat het is afgesloten

Ook tijdens de looptijd van de verzekering kun je WHAOW! vragen om uitleg over het product. En wijzigt er wat in je gegevens of omstandigheden? Geef dat door en wij verwerken dat. 

WHAOW! vervult ook aanvullende nazorgactiviteiten. Zo informeren wij je periodiek of het afgesloten product nog aansluit bij je persoonlijke en financiële situatie. Let op: je bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van wijzigingen die effect hebben op je situatie. Zie de polisvoorwaarden voor jouw verplichtingen als verzekeringsnemer.

Documenten

De belangrijkste kenmerken van de Whoaw! ORV vind je op de verzekeringskaart van dit product.

Veel gestelde vragen
Hoe hoog is de premie voor een overlijdensrisicoverzekering?

Je sluit WHAOW! overlijdensrisicoverzekering al af voor een paar euro per maand. De premie hangt af van je leeftijd, je gezondheid, de looptijd en het bedrag dat je wilt verzekeren. En of je rookt.

Wat zijn de kosten van de Overlijdensrisicoverzekering? (wij rekenen 50 euro ipv de 70 die WHAOW meldt)

De premie voor de WHAOW! ORV is inclusief beheerkosten voor incasso en administratie. Deze kosten zijn € 2,- per maand en zitten al in de premie.

Als je de overlijdensrisicoverzekering direct afsluit zonder financieel adviseur brengen wij eenmalig € 70,- in rekening. Let op: wij adviseren je niet, maar helpen je wel bij het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering. Je betaalt deze afsluitkosten voor het regelen van je aanvraag en de service die wij hierbij bieden: het volledig online regelen van je aanvraag en het team dat klaar staat als je vragen hebt. Sluit je de WHAOW! Overlijdensrisicoverzekering af via een financieel adviseur? Dan spreek je met de adviseur een tarief af voor het adviseren en afsluiten van de verzekering. 

Welk bedrag keren wij uit? En aan wie?

Wij keren het verzekerde bedrag uit. Dat is het bedrag dat op de polis staat. Als de verzekerde overlijdt, betalen we aan de nabestaanden en/of begunstigden die zijn vermeld op de polis.

Wij werken met een standaardbegunstiging waarbij jij zelf en een eventuele medeverzekeringnemer als begunstigde op nummer 1 staat, je partner op nummer 2, je kinderen op 3 en je wettige erfgenamen op 4.

Uiteraard kun je deze begunstiging wijzigen. Dat kan zolang de verzekering nog niet tot uitkering is gekomen. Voor het wijzigen van de standaardbegunstiging neem je contact met ons op.

Wanneer keren wij niet uit?

Er vindt geen uitkering plaats wanneer:de verzekerde op de einddatum van de verzekering nog in leven is

 • de verzekerde zichzelf doodt of probeert zichzelf te doden binnen 2 jaar na het begin van de verzekering - bij euthanasie volgens de wettelijke regels betalen we wel uit
 • de verzekerde overlijdt door het meedoen in een oorlog waaraan Nederland niet meedoet
 • de verzekerde overlijdt door het meedoen aan een gewapende opstand tegen de Nederlandse staat
Welke grenzen gelden voor deze verzekering?

Bij het aanvragen van de WHAOW! ORV vragen wij je een gezondheidsverklaring in te vullen. Soms hebben wij op basis hiervan extra informatie nodig van je (huis)arts of specialist, of is er een klein gericht onderzoek nodig (zoals bloedonderzoek). Wij laten je niet medisch keuren door een arts. Je kan een overlijdensrisicoverzekering aanvragen vanaf je 18e jaar en jezelf of anderen verzekeren totdat je 66 jaar bent. Een overlijdensrisicoverzekering kan lopen tot het 75e levensjaar.

De duur van de verzekering is minimaal 3 jaar en maximaal 57 jaar.

Het verzekerd bedrag bij aanvang is minimaal € 25.000,-. Het maximaal verzekerde bedrag bij aanvang hangt af van je leeftijd:

 • € 500.000,- t/m 50 jaar
 • € 300.000,- vanaf 51 t/m 60 jaar
 • € 75.000,- vanaf 61 t/m 65 jaar

Boven deze verzekerde bedragen kunnen we je niet verzekeren. Wij laten je namelijk niet medisch keuren door een arts.

Hoe meld ik een overlijden?

Naar aanleiding van een overlijden kun je op drie manieren contact met WHAOW! opnemen:

Vermeld het polisnummer of houd dit alsjeblieft bij de hand als je belt.

Wanneer stopt de verzekering?

De WHAOW! ORV stopt op de einddatum die op de polis staat. Na de einddatum keren wij niet meer uit. Met deze verzekering bouw je geen waarde op en ontvang je geen geld terug. Overlijd(t) jij of je partner vóór de einddatum van de polis? Dan ontvangen de nabestaanden een uitkering. Na de uitkering stopt de verzekering. Stop je de verzekering zelf vóór de einddatum? Dan ontvang je geen geld terug. Ook ontvang je dan geen uitkering als de verzekerde persoon overlijdt.

Waar vind ik de voorwaarden?

Je vindt de huidige voorwaarden hier

Hoe kan ik de verzekering opzeggen?

Je kunt de je overlijdensrisicoverzekering van WHAOH kosteloos opzeggen. Wij hebben dan alleen het volgende van jouw nodig: 

 • Een ondertekende beëindigingsverzoek van de verzekeringsnemer(s)
 • Een akkoord van de hypotheekverstrekker als de polis aan een hypotheek is gekoppeld

Je kunt dit mailen naar : info@whaow.nl 
Of per post sturen naar: WHOAW!, Postbus 1006, 3430BA Nieuwegein

Vermeld hierbij alsjeblieft je polisnummer 

Download hier de verzekeringskaart en polisvoorwaarden van WHAOW!